Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Történet

Alapítás ideje: 1963. február 14-e.

Jelenlegi székhelye: Mexikóváros (Mexikó)

Jelenlegi elnök: Mauricio Sulaimán

A WBC magyarul Bokszvilágtanács talán a legrangosabbnak tartott világszervezet az összes közül. A szervezet 1963. február 14-én alakult meg Mexikóvárosban így sokan úgy tartják a WBA az Amerika, míg a WBC Dél Amerika címe.

Az alapításba több már létező szervezet is beolvadt így pl. a korábban említett New York State Athletic Commission (NYSAC) illetve még az European Boxing Unio (EBU) és a British Boxing Board of Control (BBBC) is. A szervezetet eredetileg 11 ország alapította meg (Mexikó, Egyesült Államok, Puerto Rico, Argentína, Egyesült Királyság, Franciaország, Fülöp-szigetek, Panama, Chile, Peru, Venezuela és Brazília). Mára 161 ország alkotja a szervezetet. A WBC zöld öve mindig is különleges és szemet gyönyörköttető volt. A bajnoki övek oldalán található zászlókon az a 161 ország látható, amelyek tagjai a szervezetnek. A WBC rangosságát mutatja az is, hogy kilenc regionális testület is hozzájuk tartozik (pl. North American Boxing Federation, Oriental and Pacific Boxing Federation).

A WBC szervezet kapcsolata főleg az 1970-es évek végén és a '80-as évek elején vált mérges rivalizálássá a WBA-val majd később az IBF-el és a WBO-val. Előtte nagyon sok címmeccsen együtt működtek a WBA-val és gyakori folyamat volt, hogy a két szervezetnek egy azon világbajnoka volt súlycsoportonként.

 

Eleinte a '80-as években a WBC tiltotta, hogy bajnokaik más szervezet bajnokaival címmeccset vívjanak. 1983-ban akkoriban megdöbbentették a világot, ugyanis a Ray Mancini vs. Kim Duk-Koo mérkőzés után (aminek következtében Duk-Koo elhunyt) a 15 menetes világbajnoki címmeccseket lecsökkentették 12 menetre. Később az összes szervezet követte példájukat. Ekkoriban hangos volt a sajtó attól is, hogy a WBC és José Sulaimán elnök tulajdonképpen Don King bábjává vált és azt csinálják, amit az amerikai promóter szeretne. Több híres újságíró is írt akkoriban erről elég meredek hangvételű cikket (pl. Jack Newfield, Peter Heller, Mickey Duff). Az első olyan eset, amikor lehetett is alapja ezeknek a vádaskodásoknak 1978-ban volt. Ekkoriban általános meglepetésre Leon Spinks elnyerte a bajnoki címet Muhammad Alitól, de Sulaimán megfosztotta a címtől, mert Spinks egy Ali elleni visszavágót írt alá és nem Don King bunyósával, Ken Nortonnal mérkőzött. A szervezet új bajnoka egyébként Norton lett, majd a szintén King kezei alatt bunyózó Larry Holmes. Később több hasonló esete is volt a szervezetnek és Kingnek (pl. Héctor Camacho, Julio Cesar Chávez).

Egy alkalommal még azt is elérte a szervezetnél, hogy a WBC címet adják vissza Mike Tysonnak a Douglas elleni vereség után a bíró rossz számolása miatt. Végül több bírósági eljárás után maradhatott csak a cím Douglesnél.

 

Egy időben a WBC annyira különcnek számított, hogy a WBO-val egyáltalán nem kívánt együtt működni, és aki egyszerre birtokolta a WBC / WBO címeket annak le kellett mondania a WBO övről vagy különben bukta a WBC címet. Szerencsére később ez az ellentét elsimult és ma már birtokolhatja egy ökölvívó egyszerre a két címet ezzel esélyt hagyva arra, hogy egy bokszoló vitathatatlan világbajnokká válhasson.

A WBC mellett szól, hogy ők voltak az első szervezet, amely komoly célokkal támogatta a női ökölvívást is (2005) továbbá több címük is egész ígéretes projekt.

2017-ben már olyan gördülékenyen dolgoztak együtt a WBA-val, hogy a közös bajnokuk egy kihívót kapott, megkönnyítve ezzel bajnokaik dolgát.

A WBC háza táján is több övet osztanak ki, bár itt talán egy árnyalatnyival tisztább a helyzet, mint a WBA-nál.

 
 

 


Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2019 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 2347
30 nap: 42
24 óra: 1